Aseksuaaleista

Ihmisiä voidaan jaotella paitsi seksuaalisen myös romanttisen suuntautumisen perusteella. Yllätyinkin viimeistään tänä vuonna kuullessani, että suuntautumisia on sangen paljon. Tunnetusti on heteroseksuaalisia, homoseksuaalisia ja biseksuaalisia ihmisiä. On myös aseksuaalisia ihmisiä. He eivät tunne seksuaalisesti vetoa kumpaankaan sukupuoleen.

Koen, että näitä seksuaalivähemmistöihin (ainakaan aseksuaaleihin) liittyviä asioita ei tunneta julkisuudessa riittävästi, joten laitan tähän hieman tietoja ja näkökulmia. Kirjoitus on tehty yhteistyössä Henri Heinosen kanssa (edellinen yhteiskirjoitus käsitteli tieteen rahoitusta). Tiivistetysti näkemyksemme on, että näissä vähemmistöissä ei ole mitään vikaa, vaan he ovat vain erilaisia ja ansaitsevat tunnettuutta ja ymmärrystä. Lisäksi on hyvä erotella romanttinen ja seksuaalinen suuntautuminen, vaikka ne yleensä ovatkin yhdessä.

Mitä on romantiikka? Kysymykseen lienee mahdotonta antaa yhtä ainoaa oikeaa vastausta. Monille romantiikka lienee esimerkiksi halaamista, paijaamista, suukottelua, hellittelysanoja ja kädestä kiinni pitämistä.

Mitä on seksi? Tähänkään ei varmaan voi antaa yhtä ainoaa oikeaa vastausta. Eri ihmisille se voi tarkoittaa eri asioita. Yleensä seksinä kai ymmärretään jonkinlainen sukupuolielimiin liittyvä koskettelu ja kontakti.

Asioita yksinkertaistamalla voidaan päätyä seuraaviin 16 tyyppiin. Ne eivät sovellu intersukupuolisten ("kolmas sukupuoli") eivätkä transseksuaalisten ihmisten kuvailuun.

aromanttinen aseksuaali (ei romanttista vetovoimaa kumpaankaan sukupuoleen, ei seksuaalista vetovoimaa kumpaankaan sukupuoleen),
heteroromanttinen aseksuaali (romanttinen vetovoima vastakkaiseen sukupuoleen, ei seksuaalista vetovoimaa kumpaankaan sukupuoleen),
homoromanttinen aseksuaali (romanttinen vetovoima omaan sukupuoleen, ei seksuaalista vetovoimaa kumpaankaan sukupuoleen),
biromanttinen aseksuaali (romanttinen vetovoima molempiin sukupuoliin, ei seksuaalista vetovoimaa kumpaankaan sukupuoleen);
 
aromanttinen heteroseksuaali (ei romanttista vetovoimaa kumpaankaan sukupuoleen, seksuaalinen vetovoima vastakkaiseen sukupuoleen),
heteroromanttinen heteroseksuaali (romanttinen vetovoima vastakkaiseen sukupuoleen, seksuaalinen vetovoima vastakkaiseen sukupuoleen),
homoromanttinen heteroseksuaali (romanttinen vetovoima omaan sukupuoleen, seksuaalinen vetovoima vastakkaiseen sukupuoleen),
biromanttinen heteroseksuaali (romanttinen vetovoima molempiin sukupuoliin, seksuaalinen vetovoima vastakkaiseen sukupuoleen);
 
aromanttinen homoseksuaali (ei romanttista vetovoimaa kumpaankaan sukupuoleen, seksuaalinen vetovoima omaan sukupuoleen),
heteroromanttinen homoseksuaali (romanttinen vetovoima vastakkaiseen sukupuoleen, seksuaalinen vetovoima omaan sukupuoleen),
homoromanttinen homoseksuaali (romanttinen vetovoima omaan sukupuoleen, seksuaalinen vetovoima omaan sukupuoleen),
biromanttinen homoseksuaali (romanttinen vetovoima molempiin sukupuoliin, seksuaalinen vetovoima omaan sukupuoleen);

aromanttinen biseksuaali (ei romanttista vetovoimaa kumpaankaan sukupuoleen, seksuaalinen vetovoima molempiin sukupuoliin),
heteroromanttinen biseksuaali (romanttinen vetovoima vastakkaiseen sukupuoleen, seksuaalinen vetovoima molempiin sukupuoliin),
homoromanttinen biseksuaali (romanttinen vetovoima omaan sukupuoleen, seksuaalinen vetovoima molempiin sukupuoliin),
biromanttinen biseksuaali (romanttinen vetovoima molempiin sukupuoliin, seksuaalinen vetovoima molempiin sukupuoliin).

 

Stormsin malli (http://www.asexuality.org/wiki/index.php?title=Storms'_model) auttaa ymmärtämään käsitteitä paremmin. Kinseyn asteikko (http://www.asexuality.org/wiki/index.php?title=Kinsey_scale) ei oikein sovellu aseksuaalisuuden määrittelemiseen; se jää asteikon ulkopuolelle.

Mitä eroa on aseksuaalisuudella ja selibatialla? Yksinkertaisesti sanottuna aseksuaalisuus on enemmän tai vähemmän synnynnäinen ominaisuus. Selibaatti on tietoinen valinta olla harrastamatta seksiä. Kaikki aseksuaalit eivät ole selibaatissa ja kaikki selibaatissa olevat eivät ole aseksuaaleja.

Mitä eroa on aseksuaalisuudella ja neitsyydellä? Aseksuaalisuus kuvastaa ihmisen seksuaalista suuntautumista. Neitsyys ja poikuus kuvastavat ihmisen seksuaalista käyttäytymistä. Kaikilla aseksuaaleilla ei ole neitsyys tai poikuus tallella. Vaikka olisi aikuisenakin neitsyys tai poikuus tallella, ei silti välttämättä ole aseksuaali.

Mitä eroa on aseksuaalisuudella ja antiseksuaalisuudella? Aseksuaalisuus ei kerro mitään henkilön suhtautumisesta seksiin. Antiseksuaalien suhtautuminen seksiin (myös muiden ihmisten) on usein negatiivista. Kaikki aseksuaalit eivät ole antiseksuaaleja eivätkä kaikki antiseksuaalit ole aseksuaaleja.

Mitä tekemistä aseksuaalisuudella on flaksin kanssa? Ei välttämättä mitään. Joillakuilla ihmisillä käy suurempi flaksi parisuhdemarkkinoilla kuin toisilla. Sillä ei ole suoranaista tekemistä seksuaalisen suuntautumisen kanssa. On erityisesti huomattava, että ihminen voi olla ihan aito aseksuaali, vaikkei hänellä kävisikään flaksi parisuhdemarkkinoilla. On erittäin väärin mennä sanomaan "Sinä vain kuvittelet olevasi aseksuaali. Yrität peitellä sitä, että kukaan ei ole kiinnostunut sinusta!" Ainoastaan henkilö itse tietää omat tunteensa ja ainoastaan henkilö itse voi määritellä, onko hän aseksuaali vai ei.

Aseksuaalit voidaan vielä lajitella eri tyyppeihin. Joskus käytettiin kirjaimia A, B, C ja D kuvaamaan erilaisia aseksuaaleja (http://www.asexuality.org/wiki/index.php?title=ABCD_types). Tästä on sittemmin ilmeisesti suurilta osin luovuttu, koska kaikki aseksuaalit eivät tuntuneet sopivan näihin tyyppeihin kovin hyvin.

Tyypin A aseksuaali: libido on, ei koe romanttista vetovoimaa, ei koe seksuaalista vetovoimaa
Tyypin B aseksuaali: ei libidoa, kokee romanttista vetovoimaa, ei koe seksuaalista vetovoimaa
Tyypin C aseksuaali: libido on, kokee romanttista vetovoimaa, ei koe seksuaalista vetovoimaa
Tyypin D aseksuaali: ei libidoa, ei koe romanttista vetovoimaa, ei koe seksuaalista vetovoimaa

Mitä eroa on libidolla ja seksuaalisella vetovoimalla? Ehkäpä tiedemies voisi ajatella, että libido on jonkinlainen skalaarisuure ja seksuaalinen vetovoima on vektorisuure. Libido on jonkinlainen "kutina". Seksuaalinen vetovoima puolestaan yleensä määrittelee sen, kenen halutaan tulevan raapimaan tätä kutinaa pois. Esimerkiksi heteroseksuaali haluaa raapijan olevan vastakkaisen sukupuolen edustajan. Autoseksuaali mielellään raapii kutinaa pois ihan itse. On huomattava, että libido voi vaihdella elämän aikana suurestikin. Seksuaalinen suuntautuminen yleensä säilyy samana läpi elämän.

 

Aseksuaalien kohtaamista ongelmista ja syrjinnästä
 

Millaisia ongelmia ja millaista syrjintää aseksuaalit voivat joutua kokemaan? Aseksuaali voi joutua sosiaalisen painostuksen alaisena harrastamaan seksiä vastoin tahtoaan. Hän voi joutua myös monenlaisten syytösten kohteeksi. Moni hämmentynyt seurustelukumppani voi syyttää aseksuaalia kumppaniaan pettäjäksi. Monet (jopa lääkärit ja seksiterapeutit) voivat aseksuaalisuuden sijasta epäillä sairautta tai psykologista ongelmaa. Turhat syytökset, lääkkeet ja terapiat todennäköisesti vain pahentavat asioita. "Syytön, kunnes toisin todistetaan" kertoo vanha sanonta. "Ei kannata korjata sellaista, mikä ei ole rikki" ohjeistaa toinen sanonta. Molempia on syytä soveltaa myös parisuhteissa.

Aseksuaali voi tuntea itsensä yksinäiseksi ja sairaaksi, koska nyky-yhteiskunnassamme kaikkien oletetaan olevan seksuaalisesti aktiivisia ja halukkaita. Joskus aseksuaaleja moititaan valehtelijoiksi, koska aseksuaalisuuden arvellaan olevan tekosyy esimerkiksi flaksin puutteen peittelemiseen "Kukaan ei vaan oo kiinnostunut susta!". Suoranaista aseksuaaleihin (ja aseksuaalin seurustelukumppaniin) kohdistuvaa vihapuhetta löytyy mm. tästä blogista. Osa kaapista ulos tulleista aseksuaaleista on saanut suoranaisia tappo- ja raiskausuhkauksia.
Seksittömissä suhteissa eläville avaudutaan joskus tyyliin "Seurustelukumppanisi taitaa olla kaappihomo!". Ikään kuin heteroseksistä kieltäytyminen implikoisi henkilön olevan homoseksuaali. Ihmisten tulisi avartaa näkemyksiään. Voihan olla, että ihmisellä on vain kiireitä, alhainen libido, ongelmia parisuhteessa tai ihminen voi olla myös aseksuaali. Aseksuaalisuus ei näytä olevan kaikkien mielestä edes mahdollista. Eipä se liene juurikaan homoseksuaalisuutta harvinaisempi ilmiö. Joidenkin tutkimusten mukaan aseksuaaleja on yksi prosentti väestöstä. Kysymyksenasettelun ja asian heikon tunnettuuden johdosta heitä on kuitenkin todennäköisesti enemmän.

Vilkaisu Kaksplus.fi-foorumille (keskustelua kahden aseksuaalin etäsuhteesta) kertoo, ettei erilaisuutta aina arvosteta.
"Mun mielestä ei ole olemassa mitään parisuhdetta jos usean vuoden aikana on tavattu vain kuusi kertaa."
"sinun oma suhteesi on kaikkea muuta kuin tavallinen ja terve parisuhde, johon kuuluu myös seksi. Ihminen on seksuaalinen olento, joten jokin on silloin pielessä, jos terve seksuaalisuus ei kiinnosta."
Olisi toivottavaa, että ihmiset antaisivat pariskunnan itse määritellä, mikä on parisuhde ja mitä siihen kuuluu ja mitä ei. Älkäämme tuomitko.

Osa aseksuaaleista harrastaa seksiä kumppanin kanssa. Tällainen aseksuaali on todennäköisimmin neutraali aseksuaali, joka suhtautuu seksiin neutraalisti. Aseksuaali, joka ei halua suostua seksuaalisiin akteihin edes seurustelukumppaninsa kanssa, on todennäköisimmin torjuva aseksuaali. Kumpikaan aseksuaalisuuden suhtautumistyyppi ei tietenkään ole väärin. Torjuva aseksuaali voisi hyvinkin löytää seurustelukumppanin toisesta aseksuaalista. Viimeistään tässä vaiheessa on syytä huomata, että varsin monet aseksuaalit kaipaavat rakkautta, hellyyttä ja hyväksyntää – aivan kuten useimmat seksuaalitkin.

akutalikka
Hämeenlinna

FM, opettaja (fy/ma/ti)
Ehdolla Hämeen vaalipiirissä 2019 liberaalien ja piraattien vaaliliitosta.
http://ubuntumate.dy.fi
(vuosina 2011-2014 olin Vihreiden jäsen, 2015-2019 Piraattipuolueen jäsen)

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu