Aivoriihi Tavoitteena oppia ja laajentaa näkökulmaa

Kurssi-idea mamujen, vanhusten ja työttömien hyväksi

Olen hahmotellut muutaman viikon pituista monimuotoista opetusjaksoa, jolla eläkeläiset, maahanmuuttajat ja työttömät voisivat opetella ja harjoitella tietokoneen käyttöä. Tässä on yksi ehdotus järjestelyistä. Lyhyesti ajatus olisi tarjota uudenlainen, maksuton kurssi, jossa ryhmäläisiä kannustetaan auttamaan toisiaan. Yhden opettajan johdolla lähdettäisiin liikkeelle alkeista. Kohderyhmä siis on aloittelijat, eli osa maahanmuuttajista ja vanhuksista sekä sellaiset työttömät, joilla ei ole riittävästi tietotekniikkataitoja.

  • ryhmä kokoontuu kahtena päivänä (klo 10-15) viikossa muutaman viikon ajan
  • eri ryhmiä on muutama viikossa; yhteen ryhmään mahtuu 10-20 henkilöä
  • päivän aluksi opettaja johdattaa aiheeseen ja käynnistää harjoituksen
  • oppilaat harjoittelevat pareittain yhdellä tietokoneella, ellei kaikille riitä omaa
  • tavoitteena on, että yksi maahanmuuttaja saisi yhden kantasuomalaisen parikseen
  • kurssilounas (klo 12-13) on edullinen, ja sen jälkeen jatketaan vielä harjoituksia
  • pientä korvausta vastaan voi vuokrata tietokoneen kotiinsa harjoittelua varten 

Ensimmäinen ryhmä kokoontuisi esimerkiksi maanantaisin ja tiistaisin, toinen keskiviikkoisin ja torstaisin, kolmas viikonloppuisin (la-su), jos sattuu viikonloppukin sopimaan. Iltaisin tai viikonloppuisin voitaisiin kenties käyttää kouluja opetustiloina. Muulloin lienee tarjolla erilaisia lähiökeskuksia tai vaikkapa vanhainkotien kerhohuoneita. Kirjastoillahan on nyt jo monenlaisia pieniä kursseja, mutta ne eivät sopine juuri tällaiseen opetukseen.

Todennäköisesti osa maahanmuuttajista osaa käyttää tietokonetta jo kohtalaisen hyvin, jolloin he voivat toimia apuopettajina. Samalla he oppivat suomen kieltä auttaessaan muita kurssilaisia. Lisäksi lounaalla on hyvää aikaa rupatella niitä näitä kaikessa rauhassa. Tarkoitus on siis yhtäältä auttaa maahanmuuttajia opiskelemaan kotoutumaan ja kieltä mielekkäästi. Toisaalta vanhusten hyvä osata käyttää tietokonetta ja Internetiä, koska sieltä saa paljon mukavia
virikkeitä, vaikkapa vanhoja filmejä, kuten totesin puolisentoista vuotta sitten

Alunperin ajatukseni oli yhdistää lähinnä vanhukset ja maahanmuuttajat, mutta eräs ystävä ehdotti, että monilla työttömillä on valitettavan vähäiset tietokonetaidot, jolloin hekin varmasti hyötyisivät kurssista.

 

Ensimmäiset oppitunnit (päivät)

 

Alkeista aloitetaan. Ensin käydään läpi sanastoa videotykin (dataprojektorin) avulla opettajajohtoisesti ja opastetaan perustoiminnot. Aluksi voisi pitää hengennostatukseksi kenties pienen esitelmän Internetin ihmemaasta.

Tähän tapaan johdatettaisiin tietokoneen käyttöön (opettaja opettaa näitä asioita ja antaa harjoituksia, neuvoo, ym.):
Video 1: https://www.youtube.com/watch?v=XQa4td8WYcA (näppäimistö, hiiri, WordPad ym., osa 1/2)
Video 2: https://www.youtube.com/watch?v=38hjjkh1d8k (näppäimistö, hiiri, WordPad ym., osa 2/2)
(sama video paremmalla kuvalla mutta huonommalla äänellä)
Video 3: https://www.youtube.com/watch?v=LipI2sS_wxw (Windows 7 ja Firefox), puhesyntetisaattori   

Toisella kokoontumiskerralla (seuraavana päivänä) olisi esimerkiksi tekstinkäsittelyä. Tarkkaa sisältöä ja järjestystä en ole vielä miettinyt, mutta kurssilaisten osaamisen mukaan on edettävä. Lounaiden yhteydessä on hyvä hetki esimerkiksi eläkeläisten ja maahanmuuttajien puhua keskenään, jotta tulokkaat oppivat suomalaisesta kulttuurista ja elämänmenosta aidoilta, kiireettömiltä ihmisiltä. Yhtä lailla maahanmuuttajat voivat kertoa mielenkiintoisia asioita elämästään. Molemminpuolisia hyviä kokemuksia on esimerkiksi eräästä palvelukodista, jossa irakilainen farmaseutti oli harjoittelijana (lähinnä oppimassa suomen kieltä ja pitämässä seuraa asukkaille).


Tietokoneiden kierrätystä

 

Monilla ihmisillä on vanhoja tai viallisia tietokoneita, joita voitaisiin kunnostaa kurssin tarpeisiin. Lahjoitukset ovat siis toivottavia. Monilla osallistujilla ei välttämättä ole omaa konetta käytettävissä, jolloin kurssilta voisi edullisesti vuokrata yksinkertaisen pc:n. Koneisiin on tarkoitus asentaa turvallinen ja yksinkertainen käyttöjärjestelmä Linux Mint, mutta muitakin vaihtoehtoja on. Minullakin on kymmenkunta sekalaista konetta, jotka aion järjestää käyttökuntoon. Windowsit ovat toki myös hyviä vaihtoehtoja, jos ja kun vanhoissa koneissa on valmiina XP-lisenssi. Ongelma tosin on, että Windows-versiot vaihtelevat kovasti (ja XP:ltä loppuu uusien päivitysten tuki ensi vuonna, mitä en tosin pidä suurena uhkana).

 

Opettajia ja apuopettajia tukityöllistymään?

 

Jos kursseille tulee paljon osallistujia ja tarvitaan useita opetuspaikkoja, tulee tarpeeseen palkata lisää opettajia. Esimerkiksi vastavalmistuneet datanomit tulisivat kyseeseen, ja joitakuita muitakin nuoria voitaisiin palkkatuella tms. ottaa opettajiksi tai apuopettajiksi. Kurssiahan voitaisiin pitää kunnan omana palveluna, tai palvelu voitaisiin ostaa joltakin yritykseltä. Mahdollisuuksia lienee useita. Rahoitusta saataneen niin ikäihmisten, maahanmuuttajien kuin työttömienkin palveluista muutaman osa-aikaisen vastuuopettajan palkkaamiseen.

Voisihan tällaista toimintaa vapaaehtoispohjaltakin järjestää (tiedän järjestetyn), mutta sitoutuneiden opettajien ja oppilaiden saamiseksi olisi palkattava ihmisiä ja rekrytoitava oppilaita osana kunnan kotoutustoimintaa, vanhuspalveluita ja työttömien kuntoutus- ja koulutustoimenpiteitä.

Vanhusten osalta kurssi toki olisi vapaaehtoinen (sen voi jättää kesken), mutta kenties kohderyhmään kuuluvilta työttömiltä ja maahanmuuttajilta voitaisiin edellyttää tällaiselle kurssille osallistumista. Maahanmuuttajien osalta se voisi olla harjoittelua ja kielenoppimista ja kantasuomalaisten työttömien osalta "tietotekniikkakuntoutusta", jotta he oppivat etsimään itse töitä verkosta ja laatimaan työhakemuksia, ansioluetteloita ynnämuita.

Lisätietoja ja muita ajatuksia: http://www.sitra.fi/hankkeet/hankeidea-atk-avustus-kaikelle-kansalle

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (22 kommenttia)

Pekka Luumi

Taidat olla Aku Talikka täys "talikko" tietämyksissäsi, minäkin ns. eläkeläisenä hallitsen varmaankin tk-teknologian dekadia paremmin kuin sinä.
Elä koskaa enään vertaa meitä eläkeläisiä "mamuihin" tietokoneen käsittelytaidoissa, moni meistä on ollut tekemässä ensimmäistä tk-konetta aikoinaan Otaniemessä ja softaa niihin.

Terveisin
Pee Blizzard
Madrid

Käyttäjän akutalikka kuva
Aku Talikka

Tietenkin monet eläkeläiset osaavat käyttää tietokonetta oikein mainiosti. Eihän siitä ole epäilystä. Kuitenkin monet ikäihmiset haluaisivat kiireetöntä opastusta, eikä käsittääkseni vielä ole riittävästi apua tarjolla, kun sukulaisetkaan eivät usein ehdi auttaa. Olen itse auttanut kymmeniä ikäihmisiä vapaaehtoisena niin tietokoneen kuin kännykän käytössä, joten tiedän ainakin jotakin.

Toisaalta tietokoneet eivät kiinnosta monia (nuoria tai vanhoja), mitä en ollenkaan kritisoi.

Pyydän anteeksi, jos annoin väärän kuvan blogitekstissäni.

Pekka Luumi

Kirjoituksessasi vertaat ja arvioit meidät eläkeläiset "mamuihin" eli osaamattomiin paskiaisiin.

Sinun osaamisesi kyllä tullaan arvioimaan "kerhomme istunnossa" et ole kovin suosittu etenemään urallasi.

Käyttäjän HenriHeinonen1 kuva
Henri Heinonen

Eivät suinkaan kaikki suomalaiset osaa käyttää tietokoneita. Omat vanhempanikaan eivät käytä (isä on eläkkeellä, äiti ei vielä). Kyllä Talikka osaa tietokoneita ihan hyvin käyttää ja varmasti opettaa myös.

Miksi käytät mamuista noin ikävää kieltä, Pekka?

Pekka Luumi

Jos ei osaa käyttää konetta, niin joutaa nykyaikana kaatopaikalle teloituskomppanian eteen.

Käyttäjän akutalikka kuva
Aku Talikka

Sanoisin, että sinä väität maahanmuuttajia osaamattomiksi paskiaisiksi. On sekin aikamoinen yleistys, jota en hyväksy.

Pekka Luumi

Suurin osa "mamuista" on roskaporukkaa, jolla ei ole mitään raha-arvoa Suomelle, muuta kuin suurta raha-menoa veronmaksajille.
Niin meillä Madridissakin.

Lukutaidottomia suurin osa, joku voi olla viiden pennin -insinööri, ei hyvä. Samaa sakkia koko porukka.

Sama meillä täällä Madridissa tai koko Espanjassa.

t. Pee
Madrid

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Mikäs sinuun Pekka nyt oikein meni? Tuo ei ole kovin oikea tapa lähestyä kansalaisten vapaaehtoistyötä. Onko siellä Espanjassa huonot säät?

Olen itse eläkkeellä noin parin kuukauden kuluttua ja voin taata sinulle, että eläkeläisistä ainakin 95 % ovat täysiä tumpeloita mitä tulee tietsikoihin.
Siis kansanedustajatasoa.

Henry

Pekka Luumi

Ei minuun mikään ole mennyt, mutta veri alkaa kiehua jos meitä akateemisia tekniikan eläkeläisiä aletaan pilkata.

Ytävällisin terveisin
Pekka L

Käyttäjän HenriHeinonen1 kuva
Henri Heinonen Vastaus kommenttiin #9

Pekka:
- On olemassa mamuja, jotka eivät osaa käyttää tietokonetta.
- On olemassa mamuja, jotka osaavat käyttää tietokonetta.
- On olemassa mamuja, jotka osaavat käyttää tietokonetta hyvin.
- On olemassa eläkeläisiä, jotka eivät osaa käyttää tietokonetta.
- On olemassa eläkeläisiä, jotka osaavat käyttää tietokonetta.
- On olemassa eläkeläisiä, jotka osaavat käyttää tietokonetta hyvin.
- On olemassa suomalaisia, jotka eivät osaa käyttää tietokonetta.
- On olemassa suomalaisia, jotka osaavat käyttää tietokonetta.
- On olemassa suomalaisia, jotka osaavat käyttää tietokonetta hyvin.
- On olemassa ei-eläkeläisiä, jotka eivät osaa käyttää tietokonetta.
- On olemassa ei-eläkeläisiä, jotka osaavat käyttää tietokonetta.
- On olemassa ei-eläkeläisiä, jotka osaavat käyttää tietokonetta hyvin.

Omituinen kommentti teloituskomppaniasta! Ihmisillä on tietääkseni oikeus olla käyttämättä (ja oikeus olla osaamatta käyttää) tietokonetta vielä nykyäänkin.

Käyttäjän jremes kuva
Juha Remes

"Kirjoituksessasi vertaat ja arvioit meidät eläkeläiset "mamuihin" eli osaamattomiin paskiaisiin."

Kaikki mamut eivät ole "osaamattomia paskiaisia", vastoin yleistä luuloa.

Nimimerkillä Javaa ja Pythonia ohjelmoiva mamu.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Akulla ja minulla on ollut jo jonkin aikaa tässä asiassa yhteiset intressit, vaikkakin lähtökohdat ovat olleet hieman erilaiset.

Minun lähtökohtani on kouluttaa mahdollisimman hyviä kansalaisjournalisteja ja siinä sivussa oppia muilta.
Myös minun opetusvideoni alkavat aivan alusta ja niitä on nyt noin 15 joista kukin on noin 20 - 25 minuuttia. Kaikki on ilmaista niinkuin Akullakin:

http://haudankaivajat.weebly.com/opi-ja-opeta.html

Tuon "Opi ja Opeta"-vetorullakon alta löytyy lisää opetusvideoita.

Henry

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Tuo Akun tietsikkakierrätysjuttu on kyllä hyvä. Lonkalta heitän seuraavan laskelman:
- Jos tietsikoita on Suomessa 4 miljoonaa ja tietsikan keskimääräinen käyttöikä on neljä vuotta, tarkoittaa se, että kaatopaikalle menee miljoona tietokonetta vuodessa!
Uskon, että tietokoneita on kyllä enemmän, mutta tuo oli vain suuntaa-antava arvio. En todellakaan tiedä oikeita lukuja.

Aiemmin vanhat tietokoneet menivät "serkun lapsille", mutta nyt lapsilla on kovimmat raudat ja vanhoja rautoja ei huoli kukaan - paitsi sellainen, joka osaa rakentaa niistä siedettävän toimivia.

Henry

Pekka Luumi

Kierrätystä kannatan, siinä asiassa meidän kaikkien pitäisi pistää kaikki enerkiamme yhteen jotta saisimme asia ajettua
koko Euroopan mittakaavassa.

t. Pee

Eikka Jormanainen

Vaikea hahmottaa miksi kyseistä toimintaa pitäisi järjestää ja ilmeisesti vielä julkisilla pelimerkeillä? Ja työttömillä sitä paitsi on vastaavia pakkoistutuksia, jossa velvoitetaan oman cv:n teko ja hakemusten lähetys.

Vaikuttaa muutenkin niin päiväbingo meiningiltä, että tunnelman ylläpidon kannalta pakkollinen osallistuminen ei tulisi kuuloonkaan, vai voitko kuvitella avautuvasi- mamulle/mummolle/työttömälle tilanteessa jossa et edes tahdo olla, saatika ihmiselle josta et ole kiinnostunut? Onko tämä kerhotoiminta jotain jonka parissa haluaisit työskennellä?

Tuntuu, että olet kuluttanut enemmän aikaa lounastaukojen pohtimiseen kun oleellisempaa olisi miettiä mitä hyötyä tästä on niille jotka tämän toiminnan maksavat.

Käyttäjän akutalikka kuva
Aku Talikka

Tarvetta tällaiseen opetukseen tuntuu olevan, ja kannattaisi ainakin kokeilla. Tästähän olisi apua kaikille ryhmille, mielekästä vastinetta veroeuroille (uskoakseni tehokasta lähimmäisten auttamista). Tämänkaltaista yhteisöllisyyttähän paljon peräänkuulutetaan. Voisi kokeilla ensin kaupungin liikkeelle potkaisemana ja arvioida sitten, meneekö omalla painollaan. En usko, että tämä kovin kalliiksikaan tulisi loppujen lopuksi.

Kiitos hyvästä kritiikistä. Tämähän on aivoriihiblogi, joten ehdotan ehkä hieman arveluttaviakin asioita. Varmaankin pakko on tässä huono lähtökohta, myönnän.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Eikalle:
Jaa mitä hyötyä voisi maksajille ja nimenomaan tietämättömille maksajille olla? Rahallista tietenkin tarkoitit?

No kerronpa ensin taustoja:
Suomessa työttömiä, mamuja yms. käytetään toimintoihin, jotka voitaisiin tehdä paljon edullisimmin. Esimerkkeinä koulutuslaitokset, joihin valtio syytää rahaa, vaikka paljon pienemmällä rahalla saadaan paljon enemmän aikaan.

Annan esimerkin omasta "työstäni" (olen pitkäaikaistyötön):
http://lingvox.weebly.com/

Tällä saitilla mamu tai kuka tahansa, joka haluaa opiskella suomea, voi sitä ilmaiseksi opiskella. Se ei ole täydellinen, mutta sivutan tämän seikan sanomalla, ettei yhteiskunta ole antanut tiloja, jossa tätä voisi testata. (Esim. koulutilat ovat iltaisin tyhjinä - mutta kun ei niin ei.)
Saitin kustannukset ovat olleet yhteiskunnalle nolla €uroa.

Tämän mallin mukaan voidaan tehdä mikä kielenopetus tahansa myös kantasuomalaisille mahdolliseksi. (Seuraavaksi tulee venäjä).
Tätä voi opiskella myös vaikka junassa, työmatkalla tai missä tahansa, koska kaikki on ladattavissa.
Tätä saa myös jakaa ja vaikkapa myydä, koska kaikki on copyleftattu. Ei siis maksa mitään.
Toki pitää olla myös opetusta, mutta opetusta voidaan helpottaa huomattavasti nykyajan tekniikalla (kunhan valtio ja päättäjät oppivat ymmärtämään edes alkeet nykyajasta ja tavallisen kuolevaisen elämästä.)

Vastasiko tämä kysymykseesi? ja saanko minä nyt kysyä sinulta; Onko Sinulla hajuakaan kuinka paljon rahaa laitetaan kaikenlaisiin diiba-daaba-projekteihin?
Kuinka paljon maksaa se tosiasia, että koulujen ja kirjastojen tietokoneet romutetaan eikä niitä anneta esim. kierrätettäväksi? [Siis sellaiset koneet missä ei ole mitään luottamuksellista tietoa koskaan ollutkaan.]

Jos haluat tietää kierrettävyyden dilemmoista sekä projektibroilereiden koukeroista, joudun kirjoittamaan tästä ihan oman sivuston. Juttu on meinaan laaja. Ja näitä muokkaamalla voidaan säästää paljon rahaa, mutta se ei kiinnosta päättäjiä. Heillä on nääs joku serkkupojan kaima hoitamassa jotain projektia jne.

Ja vielä kysymys: Pitäisikö mielestäsi yhteiskunnan tuottaa tietotaitoa nettiin suomenkielellä vai pitäisikö tämä jättää "markkinoiden hoidettavaksi"?
Viimeeksi mainittu on nykymalli.

Palataan.

Henry

Eikka Jormanainen

No niin, ensinnäkin onnittelut hienoista sivuista ja kyllä, vastasit kysymykseen.

Kommentini taisi olla turhan hyökkäävä ja en osannut varautua näin perusteelliseen vastaukseen, suussa vähän jauhon maku :/.

Vähän vaan tuppaa hirvittämään kun puhutaan julkisrahoitteisista projekteista joihin velvoitetaan heikossa asemassa olevia osallistumaan, sillä ne tuppaa ennen pitkään elämään itseään eli projektia varten eikä ihmistä.

Kierrätyksestä olen kyllä täysin samaa mieltä kun yritykset/virastot päivittävät laitteiston ja toimivat pelit jää käyttämättä loppuun, vähän sama kuin kauppojen erääntyneiden ruokatarvikkeiden kanssa. Rahallisesti on aika vaikea ottaa kantaa, koska tavaroiden loppuunkulutus sotii nykyistä talouden pakkokasvu-uskontoa vastaan.

Mitä taas tulee diiba-daaba-projekteihin, niin työkkäri tulee ekana mieleen.

Vikaa kysymystä en ole rehellisesti sanottuna edes pohtinut, mutta tuskin mitään arvokasta kannattaa jättää kokonaan markkinoiden hoidettavaksi.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid Vastaus kommenttiin #20

Kiitos reilusta vastauksesta! :>)

Mitä tulee kysymykseen, jonka esitin:
"Pitäisikö mielestäsi yhteiskunnan tuottaa tietotaitoa nettiin suomenkielellä vai pitäisikö tämä jättää "markkinoiden hoidettavaksi"?"

Oma mielipiteeni on se, että valtakielisissä maissa kaikki tieto löytyy internetistä ihmisten omalla äidinkielellä: Englanti, ranska, espanja ja saksa esimerkkeinä.
Tämä, että suomenkielellä on huomattavasti vaikeampi opiskella, koska "kursseja" ei oikein löydy, vaan pitää osata sujuvasti jotakin muuta kieltä, vaikuttaa mielestäni oleellisesti kilpailutilanteeseen.
Siksi valtiovallan, joka muutenkin pitää (?) huolta ihmisten opetuksesta tulisi tuottaa halvalla ainakin kaikkein keskeisimmät opetukseen liittyvät tiedot ja laittaa ne ilmaiseksi nettiin - ladattavaan muotoon.

Annan toisen esimerkin, joka on vasta alkutekijöissä, mutta olen sinne saannut tehtyä jo n. 15 tietsikka-opetusvideota:
http://haudankaivajat.weebly.com/ihan-alku.html

Tarkoitus on "opettaa ja oppia" noin parikymmentä ilmaisohjelmaa sekä avoimen koodin ohjelmaa, jotta ei ainakaan raha ole opiskelun esteenä. [Kaupalliset ohjelmat maksavat aivan liikaa vähävaraiselle.]
Lisää videoita löytyy "Opi ja Opeta" rullavalikon alta.

Henry

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Vielä:
Eräs toinen maa on luvannut, että saan siellä opettaa ilmaiseksi niin paljon kun haluan.

Muutan sinne välittömästi kun se on mahdollista, koska tässä maassa eivät sohvaperunat tiedä, eikä heitä kiinnosta tietää, mitä toinen käsi tekee.
Paitsi jos käsi heiluu BB-talossa.
Sohvaperunat, krakat ja jakkupuvut vain maksavat ja uskovat, että raha menee jonnekin mihin se ei mene jne.

Henry

Käyttäjän ChristerSuominen kuva
Christer Suominen

Ainakin täällä Helsingissä useat eri tahot, mm. seurakunnat ja kirkot, kirjastot, opistot, yhdistykset, laaja kolmas sektori muutoinkin koko ajan järjestää erilaisia eritasoisia tietokonekursseja, ilmaiseksi.

Uusin villitys on 3-d printtaus. 3-d-Printtikoneita löytyy ainakin kirjastoista.
Myös eläkeläiset käyttävät ahkerasti tietokoneita, työttömistä puhumattakaan. Lähes jokainen alle 75-vuotias suomalainen käyttää tietokonetta päivittäin. Tietokoneen käyttö kolmannen sektorin yhdistyksissä ja kirjastoissa ainakin on aina ilmaista.
Kierrätetyn tietokoneen voi hankkia itselleen ihan pikkurahalla kuka vaan.
Joissakin yhdistyksissä, asukastaloissa ja seurakunnissakin on päivittäin tarjolla myös terveellistä ja edullista ruokaa, 2:50 ateria.

Käyttäjän akutalikka kuva
Aku Talikka

Ubuntu MATE on näinä vuosina kehittynyt mielestäni paremmaksi vaihtoehdoksi kuin nuo muut blogitekstissä mainitut. Kirjoitin tarkemmin vapaavuoron puolelle 2017 eli vuosi sitten: dy.fi/e0

Toimituksen poiminnat