Aivoriihi Tavoitteena oppia ja laajentaa näkökulmaa

Piraattien ehdokkaaksi Hämeessä

Pyrin eduskuntaan 2015 Hämeen vaalipiirissä Piraattipuolueen listalta. Aiempina vuosina olen ollut ehdolla kunnallisvaaleissa Vihreiden listalta ja seurakuntavaaleissa Tulkaa kaikki -listalta sitoutumattomana. Kunnallisvaaleissa 2012 sain 15 ääntä ja seurakuntavaaleissa noin 30.

Suomessa Piraattipuolue ei vielä ole saanut edustajia, mutta piraatit ovat päässeet kansalliseen tai EU-tason parlamenttiin esimerkiksi Ruotsista, Saksasta ja Islannista. Suomen eduskuntaan valittiin kahdeksan puoluetta 2011, ja Piraattipuolue on suositumpi kuin muut parlamenttimme ulkopuolelle jääneet (joita myös on noin kahdeksan).

Piraattipuolue ei ole sen rikollisempi kuin muutkaan tutummat puolueet, vaikka nimestä niin saattaisi arvellakin. Yritämme parlamentaarisin keinoin muuttaa lakeja ja käytäntöjä inhimillisempään ja uudenaikaisempaan suuntaan. Ruotsin Piraattipuolueen perustaja Rick Falkvinge perusteli taannoin hyvin nimen valintaa.

Puolueen eduskuntavaaliohjelman ohella omiksi teemoikseni aion nostaa ydinvoiman, josta olen aiemmin blogissani jo kirjoittanutkin. Suomi tarvitsee monipuolisen energiapolitiikan, ja kaikkia energiamuotoja on kehitettävä, jotta riippuvuutta ulkomaista ja fossiilisten polttoaineiden osuutta voidaan vähentää. Lakeja on muutettava siihen suuntaan, että pienetkin ydinreaktorit ovat järkeviä.

Piraatit ovat huomattavan liberaaleja, vaikka itse sanoisinkin olevani maltillinen konservatiivi. Vihreistä loikkaamiseni syynä ovat mm. näkemyserot ydinvoimassa, feminismissä, tekijänoikeusasioissa ja pakkoruotsissa. Eduskuntavaaliehdokkaana ja, jos pääsen läpi, edistäisin tarmokkaasti sosiaaliturvan uudistamista, varsinkin perustulon käyttöönottoa. Pyrin myös helpottamaan monipuolisempien energiantuotantolaitosten rakentamista, esimerkiksi pienien ydinreaktoreiden lupaprosessien keventämistä.

Eräitä poliittisia teemojani

Perustulo

Mielestäni tärkein asia tulevalla vaalikaudella on sosiaaliturvan uudistaminen. Lähtökohtainen ratkaisu on perustulo. Uskon, että ihmiset pohjimmiltaan haluavat tehdä työtä tai muuten toimia mielekkäästi, yhteisöä hyödyttävästi. En usko, että laiskottelu ja työn pakoilu lisääntyisi kansalaispalkan myötä. Päinvastoin, perustulo helpottaa pätkätyöläisen arkea ja tarjoaa yrittäjille kauan kaivattua sosiaaliturvaa. Työelämä tarvitsee muitakin joustoja, esimerkiksi työllistämisen sivukulujen leikkaamista.

Yhteiskunta automatisoituu ja robotisoituu. Tämä kehityskulku on väistämätön ja edellyttää perustuloa. Monella alalla riittää noin 20-tuntinen työviikko, ja perustulo tulee tässä apuun. Lisäksi monet ihmiset ovat eri tavoin vajaakuntoisia tekemään täyttä työviikkoa, ja perustulo parantaisi heidänkin mahdollisuuksiaan tehdä töitä. Sosiaaliturvan byrokratiaa on varaa leikata uudistamalla ja parantamalla sosiaaliturvaa. Perustulo vapauttaisi sosiaalityöntekijöitä tekemään paljon paremmin oikeaa työtä eli auttamaan ihmisiä.

Perustulo on yhteiskunnallisesti järkevä ratkaisu sosiaalietuusviidakkoon. Yhteiskunnan keskimääräinen toimivuus on tärkeämpää kuin yksittäisten pienien väärinkäytösten torjuminen. Nykyisessäkin järjestelmässä on mahdollista vältellä työntekoa, eikä loisimisen vaara ole sen suurempi perustulonkaan kanssa. Kannustinloukut ja luukuilla pompottelu ovat paljon pahempia ongelmia kuin laiskottelu, jota monet pelkäävät perustulon tuovan.

Sopiva perustulo voisi olla noin 600 euroa eli suunnilleen sama kuin nykyinen työmarkkinatuki verottomana. Peruspäivärahan lisäksi se korvaisi  suuren osan muista sosiaalituista. Joitakin syyperustaisia ja harkinnanvaraisia tukia kuitenkin säilyisi. On erilaisia perustulomalleja, mutta Vihreiden malli on useimpien piraattien mielestä hyvä. Minusta harkinnan arvoinen olisi myös 600-700 euron perustulo ja noin 40 prosentin tasavero sekä ansio- että pääomatuloille. Eduskunnan tietopalvelu on tehnyt perustulosimulaatioita, ja niitä on syytä jatkaa yhä avoimemman datan ja mallinnuksen avulla. http://piraattipuolue.fi/agenda/talous/perustulo/

Seutukunnan asioita 

Hämeenlinnan, Hattulan ja Janakkalan seutukunta on melko joustava ja tiivis työssäkäyntialue. Alueen työttömien asiat eivät kuitenkaan suju hallinnollisten esteiden takia kovin hyvin. Jokainen kunta esimerkiksi järjestää omaa kuntouttavaa työtoimintaa, vaikka yhteistyö todennäköisesti tuottaisi parempia tuloksia. Hattulahan sijaitsee tavallaan Hämeenlinnan sisällä. Virkamiesten välisiä näkemyseroja olisi syytä tasoittaa ja ottaa käyttöön ihmisläheinen näkökulma. Byrokratian keventäminen on tässäkin asiassa tarpeen. Ehkäpä valtion olisi syytä ottaa isompi rooli työllisyysasioiden helpottamisessa tai tarjota enemmän kannustimia yhteistyön puolesta.

Energiapolitiikka

Olen jo kolmen vuoden ajan ottanut tässä blogissani kantaa energiapolitiikkaan. Kannatan ydinvoimaa. Yhtä paljon kuitenkin tarvitaan uusiutuvia energianlähteitä. Pienempien ydinreaktorien avulla uusiutuvien tuotantoheilahtelua voidaan tasata. Toki muutkin teknologiat tulevat tässä apuun, kuten synteettinen metaani ja muut epäsuorat keinot varastoida sähköä. Ei pidä lukita ydinvoimaratkaisuja pelkästään yhden tai kahden suuren ratkaisun varaan, vaan on syytä tilata nimenomaan joustavia, pieniä, nopeita ja turvallisia ydinreaktoreita. USA ja Japani olisivat varteenotettavia valtioita. Lisäksi on syytä tutkia ja kehittää entistä enemmän neljännen sukupolven tekniikoita ja toriumpohjaista ydinvoimaa. Kuitenkin tällaiset joustavammat ratkaisut vaativat ydinenergialain muuttamista, jotta päätökset eivät perustuisi jäykästi voimaloiden lukumäärään vaan esimerkiksi kokonaistehoon. Kyllä ydinvoimakin voi olla hajautettua; modulaariset reaktorit mahdollistavat toki myös keskitetymmän tuotannon. Turpeellekin on jonkin verran sijaa - ympäristöhaittoja voidaan merkittävästi vähentää uusilla ja monipuolisemmilla teknologioilla.

Tiede- ja koulutuspolitiikka

Puolustan voimakkaasti perustutkimusta ja kaikkien tieteiden tasapuolista rahoitusta. Koulutuksesta ei ole varaa tinkiä. Yliopiston hallinnon tulee olla alisteinen tiedeyhteisölle eikä päinvastoin. Sananvapaus on paitsi yhteiskunnan tietenkin myös tieteen edistymisen edellytys. Piraattipuolue on huomattavan tiedelukutaitoinen puolue. Esimerkiksi homeopatiaan ei yksikään eduskuntavaaliehdokkaamme usko (no, myönnetään, kysymyksenasettelu on hieman tulkinnanvarainen).

Muita linkkejä

Vaalimainokseni epäpoliittinen osa: https://drive.google.com/open?id=0B6k3yPJC6DPLazRWbnRZMU81YlU&authuser=0

Vaalimainokseni poliittinen osa: https://drive.google.com/open?id=0B6k3yPJC6DPLOFJiajdvRjlLS2s&authuser=0

http://piraattipuolue.fi/agenda/

http://piraattipuolue.fi/agenda/puolueohjelma

http://piraattipuolue.fi/agenda/vaaliohjelmat/

Hämeen vaalipiirin ehdokkaat: http://piraattipuolue.fi/eduskuntavaalit-2015/ehdokkaat/hame

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän akutalikka kuva
Aku Talikka

En halua mollata muita puolueita, koska jossain määrin soveltuisin kaikkiin enkä kunnolla mihinkään. Luulenpa, että suurin osa muistakaan suomalaisista ei edes 67-prosenttisesti voisi "täysin" samastua minkään puolueen agendaan.

En myöskään halua tuoda vastakkainasettelua vaan yritän löytää sovintoa. Tahdon kulttuurin rikastamista, ainakin energiapolitiikan suhteen (pienet ydinreaktorit ja muu uusiutuvienkin energialähteiden lupien joustavoittaminen). Toisaalta vähempikin rikastus riittäisi, kun uudenlaista teknologiaa käytetään.

Olen siis maltillinen konservatiivi, joka kannattaa perustuloa ja ydinvoiman monipuolisempaa rakentamista. Olen absolutisti joka kannattaa liberaalimpaa päihdepolitiikkaa. Olen sitoutumaton piraatti joka ei ole ladannut tai jakanut netissä laittomasti materiaalia. Hämeessä minua voi äänestää numerolla 109, joka sattuu olemaan myös kotikuntani virallinen numero.

http://piraattipuolue.fi/aku-talikka

Käyttäjän akutalikka kuva
Aku Talikka

Vaaliruno minusta, tekijänä ystäväni Jyväskylästä, Mohamed Ahmed:

Toivoa täynnä sanat
Mieli virkoo hyvää mieltä
Tähdeliset ajatukset hällä
Kosmosta hapuilevat
Pyydän perusturvaa suokaa
Vanhuksia teoillani turvaan
Erilaisuus arvoon korkeimpaan nostan
Sähköistaa kaikenlainen energia kotimaata
Nuoria yhteisöön nostan
Aku Talikka on nimeni ja piraatit on puolueen äänesi suo niin arvoni jalot ja vilpittömät toimeen laitan

Vaalimenestystä Ystäväsi ja tukiasi
Mohamed Ahmed

https://www.facebook.com/aku.talikka/posts/1015354...

Toimituksen poiminnat